Strona Główna WES Sp. z o.o.
Konkursy
Strona Główna WES Sp. z o.o.
Strona Główna WES Sp. z o.o.
O firmie  
 
EKSTRAKTY SŁODOWE  
 
Oferta  
 
Piwowarstwo Domowe  
 
Piwo domowe  
Plusy piwa  
Jak warzyć?  
Receptury  
Przepisy kulinarne  
 
Galeria  
 
Certyfikaty  
 
Kontakt  
 
  
 
e-SKLEP
  
 
   
 
  Piwowarstwo Domowe > Jak warzyć?
Instrukcja warzenia piwa domowego

1. Przed przystąpieniem do warzenia piwa, należy bardzo dokładnie wyczyścić i wysterylizować cały sprzęt. Brak staranności przy utrzymaniu higieny, jest głównym powodem niezadowolenia z osiągniętego rezultatu.

2. Puszki z ekstraktami słodowymi (nachmielonym i nienachmielonym) podgrzać w gorącej wodzie przez kilka minut, co ułatwi wylanie zawartości.

3. Zawartość puszek wlać do ok. 5-6 litrów czystej wody, następnie zagotować, mieszając. Uzupełnić przegotowaną, schłodzona wodą do ilości 22 litrów, dokładnie mieszając. Po schłodzeniu do temperatury ok. 20 °C, zadać wcześniej przygotowane drożdże. Lu?no przykryć pokrywą i odstawić na 4-6 dni do fermentacji w temp. 18-24 °C.

4. Po zakończeniu fermentacji burzliwej, przelać zawartość znad osadu drożdżowego do drugiego pojemnika fermentacyjnego lub butli, zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić do tzw. cichej fermentacji na 5-7 dni.

5. Po zakończeniu fermentacji, przelać do butelek (dozując najpierw po pół łyżeczki roztworu cukru lub suchego ekstraktu słodowego), zakapslować i pozostawić przez 3-5 dni w ciepłym miejscu a następnie pozostawić przez 2-3 tygodnie w chłodnym, ciemnym miejscu.

6. Obecne w butelkach drożdże piwowarskie powodują naturalne nasycenie dwutlenkiem węgla. Z upływem czasu, piwo domowe nabiera głębi smaku i aromatu. Piwo domowe, w zamkniętych butelkach, można przechowywać nawet kilka lat.

7. Po wyklarowaniu, degustować i delektować się smakiem.





Etykietka na butelkę z jasnym piwem domowym       Etykietka na butelkę z ciemnym piwem domowym

     






Przykłady piw warzonych z ekstraktów słodowych

©  WES Sp. z o.o.