Strona Główna WES Sp. z o.o.
Konkursy
Strona Główna WES Sp. z o.o.
Strona Główna WES Sp. z o.o.
O firmie  
 
EKSTRAKTY SŁODOWE  
 
Oferta  
 
Piwowarstwo Domowe  
 
Piwo domowe  
Plusy piwa  
Jak warzyć?  
Receptury  
Przepisy kulinarne  
 
Galeria  
 
Certyfikaty  
 
Kontakt  
 
  
 
e-SKLEP
  
 
   
 
  Piwowarstwo Domowe > Plusy piwa
POZYTYWNY WPŁYW PIWA NA ORGANIZM CZŁOWIEKA

Umiarkowane spożycie piwa domowego:

1. Przy racjonalnym odżywianiu się nie powoduje tycia.

2. Prowadzi do zmniejszonego odkładania się tłuszczu (gdyż alkohol działa hamująco na metabolizm substancji tłuszczowych).

3. Wpływa korzystnie na regulację i krzepliwość krwi.

4. Powoduje podwyższenie we krwi poziomu HDL – cholesterolu, tzw. Dobrego cholesterolu (który jako łatwo rozpuszczalny nie odkłada się) i jednocześnie obniżenie poziomu LDL – cholesterolu (odkłada się w naczyniach krwionośnych i blokuje ich drożność).

WNIOSEK: umiarkowane spożycie piwa domowego zmniejsza niebezpieczeństwo zawału serca.

5. Powoduje poprawę gospodarki organizmu wodą, hormonami i elektrolitami. Konsumenci piwa wykazują niższe ciśnienie krwi oraz są mniej narażeni na choroby naczyń wieńcowych niż zupełni abstynenci. Trzeba jednak zaznaczyć, że przy dużej ilości spożytego alkoholu efekt jest odwrotny.

6. Dzięki pozytywnemu działaniu moczopędnemu organizm pozbywa się nadmiaru sodu, podczas gdy potas i magnez są zatrzymywane. Wysokie spożycie alkoholu działa jednak odwrotnie.

7. Dzięki działaniu polifenoli piwa (jako przeciwutleniaczy), zmniejsza się ryzyko zachorowań na raka oraz ryzyko zawałów serca.

Piwo stanowi cenne ?ródło witamin. Są to witaminy z grupy B (B1, B2) a szczególnie witamina PP. Zdecydowanie zdrowiej jest pić piwo domowe mętne (niefiltrowane i niepasteryzowane) z zawiesiną bogatych w witaminy drożdży.


Piwo domowe gotowe do degustacji

dwa litry piwa domowego
©  WES Sp. z o.o.